Vår ekologiska Salladsportlak är näringsrik och fin i sallader.
Vetenskapligt namn
Portulaca oleracea
Sortbeskrivning
Utvecklingtid som småblad, ca 30 dagar, fullt utvecklad ca 60 dagar.
Denna växt innehåller mer vitamin A, C och Omega-3 fettsyror än de flesta gröna växter och kan varmt rekommenderas.
Ca 25-35 cm höga plantor (något lägre odlad i kruka) med tjocka, friskt gröna blad och stjälkar, med fin syrlig smak.
Kan användas i sallader och andra grönrätter.
I synnerhet de tjocka stjälkarna är mycket delikata.
Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tyska
Portulak / Portulakk / Portulakka / Purslane / Portulak
Odling
Utsädesmängd: ca 25-50 frön/meter
Såtid: i kruka inomhus året om, förkultiveras april-augusti, direktsådd från april.
Sådjup: ytligt
Groningstid: ca 10 dagar
Lägst/optimal groningstemperatur: 15/25°C
Plantavstånd: 10-12 cm
Radavstånd: 30-40 cm
1000 frön=1M= ca 0,4 g
Grobarhet lägst 70%
Frostkänslig i tidigt stadium. De vuxna plantorna tål däremot en del frost.
Plantor som får stå kvar drösar mycket frö som överlever den svenska vintern.
Skall alltid skördas på morgonen för bästa smak!