Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tyska
Peber / Paprika / Peber / Paprika / Pepper / Paprika
Vetenskapligt namn
Capsicum annuum
ekologiskt odlat frö
Sortbeskrivning
Skördefärdig ca 130 dagar efter sådd (kallväxthus).
Har snabbt blivit en av de mest odlade av röda paprikor i varmväxthus i Europa.
Tidig sort med tjockväggiga, ganska långa 3-4 rummiga frukter (11 cm).
Först grön och fullt mogen orangeröd/röd.
Tunga frukter, vikt 200-250 g.
Starka plantor med starkt rotsystem.
Drabbas sällan av pistillröta.
Frisk och god smak, men inte den allra mest söta.
Passar även utmärkt för odling i kallväxthus.
Odling
Såtid: förkultiveras i februari-mars
Sådjup: 0,5-1 cm
Groningstid: ca 2 veckor
Lägst/optimal groningstemp: 20/30°C
Plantavstånd: ca 40-50 cm
Grobarhet lägst 80% för frökonstanta sorter.
Sådden bör ha en jordtemperatur av 20-24°C. Sänk temperaturen efter uppkomst.
Odlas ungefär som den nära släktingen tomat. Den trivs bäst i en lätt, varm, lucker och välgödslad jord. Vattna rikligt. Plantorna bör duschas då och då.
Ta bort första frukten i grendelningen, så utvecklas plantorna bättre. Gallra frukterna så att de sitter på lagom avstånd så att ljus kan komma in till plantans alla delar så kan frukterna utvecklas väl.
Gallring är också viktig för att undvika risken för gråmögelangrepp. Lufta växthuset när temperaturen når 26-27°C.
Paprika angrips ofta av bladlöss. Spruta med 5 % såpa eller anv. biologisk bekämpning. Annars kan man odla i stora krukor som ställs ut vid angrepp.
Tidighetsangivelser gäller för kallväxthus.
Produkten har blivit tillagd i varukorgen