Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tyska
Romersk Salat, bindsalat / Romanasalat / Sidesalaatti / Romaine Lettuce / Römischer Salat
Vetenskapligt namn
Lactuca sativa Romana-gruppen
ekologiskt odlat frö
naket frö
Sortbeskrivning
Skördefärdig efter ca 65 dagar.
En närmast klassisk sort, här i selektion av Reinsaat.
Ger små mycket kompakta plantor.
Mycket krispiga bladstjälkar som är milda och välsmakande. Det gröna kan dock under högsommaren bli lite beskt
Bladlusen Nasanovia ribisnigri är mycket vanlig och angriper oftast färska blad kring plantans tillväxtpunkt inne i huvudet. Bladlusangrepp orsakar ofta hjärtröta.
Det typiska för romersk sallat är långa, breda upprättväxande blad. Tjocka och krispiga vid basen, tunna längst ut.
Odling
Utsädesmängd direktsådd: ca 15 frön/meter. Sådd av plantor i plugg (QP96/QP150) fungerar bäst.
Såtid: förkultiveras mars-juli, direktsådd april-juli
Sådjup: ca 1 cm
Groningstid: ca 5-8 dagar
Lägst/optimal groningstemperatur: 5/18°C
Högsta groningstemperatur: ca 25°C
Plantavstånd: ca 25 cm
Radavstånd: ca 25 cm
Grobarhet lägst 88%