Skärböna Mendoza ger platta baljor på en buskig planta.
Skördefärdig efter ca 55 dagar vid sådd i slutet av maj.
Grön platt bred balja som ätes lätt förvälld eller kokt. Även lämplig i wok rätter.
Plantan är högavkastande med ca 40 baljor på en planta.
Medelvikt balja ca 11 g, 14-16 cm lång, ca 15 mm bred, ljust grön.
Det innebär mycket hög skörd per planta.
Mognande under lång tid, men den enskilda baljan har snabb utveckling, skördas ofta.
Plantan behöver kupas.
Denna sort har bra resistens mot mosaikvirus V1, gråmögel och bönfläcksjuka.
Vetenskapligt namn
Phaseolus vulgaris
Odla skärböna
- Utsädesmängd: ca 15 frön/strm
- Radavstånd: 50-60 cm
- Plantavstånd: ca 10-12 cm
- Planthöjd: ca 40-45 cm
- Lägsta groningstemp: för säker groning med obetat frö bör jordtemperaturen dock vara lägst 16°C.
- Såtid: början av juni (viktigt! bönfrö måste sås i varm jord), när all risk för frost är över.
- Sådjup: 3-5 cm
- Groningstid: 7-10 dagar
- 1000 frön = ca 340 g
- Grobarhet lägst 80%
Blötlägg ej bönor, de ruttnar, lägg hellre mellan fuktigt papper/handduk ett dygn, och så direkt.
Vi rekommenderar bönsådd på 3-5 cm djup. Djupare blir det för kallt, grundare äts fröet gärna upp.
Värm jorden med täckning (fiber/halm) en vecka före sådd, om våren är kall.
Allt fler förkultiverar bönor. Men var försiktig, det är lätt att vattna för mycket och då ruttnar fröet. Måste sättas ut inom två veckor.
Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tyska
Buskbønne / Snittbønne / Taitepapu / Dwarf Beans / Buschbohnen