Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tyska
Sukkermajs / Sukkermais / Sokerimaissi / Sweet Corn / Zuckermais
Vetenskapligt namn
Zea mays var. saccharata
ekologiskt odlat frö
normalfrö
Sortbeskrivning
Förädlad på traditionellt sätt av Kultursaat.
Plantan är mycket starkvuxen, hos oss ca 220-250 cm.
Kolvarna är stora och långa, drygt 23 cm.
Tämligen stor variation mellan plantorna.
Skördemogen efter ca 105-110 dagar (vid sådd i maj). Förkultivering är ju annars lämplig. En sort främst för att förlänga skörden efter den tidigare Damaun.
Odling
Utsädesmängd: ca 8-10 frön/strm.
Såtid, förkultivering 2-4 v före utplantering. Utvecklas mycket snabbt om plantorna växer i växthus. Använd djup plugg/kruka.
Såtid, direktsådd: från mitten av maj. Bör täckas med fiberduk.
Sådjup: 3-5 cm
Lägsta groningstemperatur: ca 16°C. Men det rekommenderas att så obetat frö först när jordtemperaturen är lägst 18°C
Groningstid normal jordtemperatur: ca 6-10 dagar
Plantavstånd: ca 25 cm
Radavstånd: ca 70-100 cm
1000 frön=1M= ca 140 g
Grobarhet lägst 90%
Supersöt (16%)
Allmänt kring odling
Kolvar av dessa sorter innehåller upp till 16% socker.
En skördad kolv behåller sin sötma mycket längre än vanlig majs.
Supersöt majs är det enda som är tänkbart att sälja i grönsaksdisken.
OBS!: Man måste separera normalsöt majs från supersöt med 300-400 m ELLER odla ihop med en sort som blommar markant tidigare. Annars kan man få i stort sett oätliga kolvar.
Det är riskabelt att direktså supersöt majs om man önskar göra det tidigt. Vi rekommenderar då plantering. Vänta annars till månadsskiftet maj-juni.