Aktuellt

 

OBS! Vi levererar inte längre order under 100 kr + moms.

Från 3.7 kommer det bli begränsat öppethållande. Troligen 3 dagar i veckan och telefon bara öppen en kort stund. Se senare besked.

 

Om säsongen 2017.

T.o.m. 2016 var vi kända för att ha bra ordning och relativt snabba. Mycket av detta rasade för oss 2017, trots att vi aldrig arbetat så mycket.

Under tiden 2013-2016 var företaget mycket framgångsrikt, men också mycket trångbodda. Vi skulle flytta en del av verksamheten inför 2017 till Småland för att råda bot på trångboddheten men också för att kunna använda vanligt datasystem för den stora mängden e-handelsorder från hobbyodlare. Tidigare hade vi matat in alla order manuellt. Det skulle fortfarande gälla i Kivik där själva fröhanteringen skulle ske. Där jobbar vi med en mycket omfattande datalösning med årtionden bakom sig. Denna uppdelning skulle alltså lösa flera problem för oss. Ingen skulle sägas upp i Kivik, bara inga nya säsongsanställda. Troligen skulle Smålandsfilialen få fler anställda. Två företag men en ägare. Det var absolut ett korrekt beslut, vi hade redan 2016 en orimlig situation, så trångt att många arbetsmoment tog 2-3 ggr så mycket tid att utföra än de borde göra. Men tyvärr motsatte sig flera i företaget flyttningen, av skäl jag inte riktigt förstod. Det fanns en ledare, en mycket ung person. En viktig person på kontoret lämnade företaget på min födelsedag. Det var den negativa vändpunkten för oss, då sedan allt blev orimligt arbetssamt. Jag fick nu själv göra det tunga förändringsarbetet. Förändringen tog därför tid. På vägen hade jag själv gjort ett par stora misstag som gjorde att vi tappade tid. Den fina lokal vi hade hittat visade också i sig bli ett problem. En månad före jul insåg jag att vi inte skulle hinna. 

Vi tvingades backa till Kivik igen och slå ihop de två olika verksamheterna med två datasystem, detta när säsongen redan var igång i januari. Det gav resultatet att vi aldrig fick ordning på lagersaldot. Vi arbetade frenetiskt, men hade alltså sjukt trångt. Spring över innergård, spring i trappor, konkurrens om expeditionsbord, oordning. Orderhanteringen tog längre tid än någonsin.

För mig själv har det som hänt tagit mycket av min kraft. Fortfarande sköter jag idag betydligt flera sysslor än för ett år sedan.

Att driva ett företag som Lindbloms Frö måste vara ett resultat av flera personers ambition. Om någon enskild vill ta över är det nej från mig. Men man måste också försöka förstå att det är en komplicerad verksamhet. Vi har ett eget dataprogram som den som vill vara en del av vår verksamhet måste försöka sätta sig in i . Groningsanalyser, partihantering, etiketter, automatik, försöksodling m.m. Allt finns där. I yrkesdelen är detta centrum.

I hobby/tillbehörsdelen använder vi alltså annan datalösning, för att på bättre sätt hantera den stora e-handeln.

Den andra viktiga delen av vår verksamheten är att vi provodlar mycket. Därför drivs företaget på en gård. Odling är alltså i centrum i allt vi gör.

 

Leif Lindblom

 

 

 

Drift & produktion: Wikinggruppen
Produkter
Övrigt