Aktuellt

 

Jag vill förklara det jag vill göra nu:

Jag har arbetat med frö i 35 år och tänker inte sluta med det. Men nu tar jag en ny väg och det är tvunget. En fortsättning i Kivik klarar inte vår ekonomi med tanke på allt som behövde göra. Och min kropp orkar inte med allt arbete med provodling. Det måste ske på annat sätt. Men viktigast av allt, efter ett långt liv med detta arbete är min stora och egentligen enda längtan. att bygga upp en verksamhet där , där de som arbetar är delägare och därmed starkt engagerade i verksamheten. Där girighet inte styr totalt som i det vanlig näringslivet. Som företagare skall inte livet behöva handla om att värja sig mot att bli utnyttjad.

 


Läs detta exempel. Marktäckning med annat än halm:

1. Under hela min tid har tunn svart plast används. Men det har känts helt fel. 2. Plantskoleduk remsor och decimerstora rutor. Används mycket i ekologisk odling men det är sämre än tunn plast då det vid nedbrytning kommer att bilda mängder av små plastbitar. 3. Nedbrytbar mulch. Verkar bra vid första anblicken men i grunden är det fossilbaserat. Vi säger nej.  4. Belagt papper. Egentligen helt acceptabelt, men skulle önska att det inte vore helt vattentätt. Det är alltså nödvändigt med droppbevattning under. 5. Mattor av hampa. Känns helt rätt för mig. Håller ned ogräs, håller troligen en hel odlingssäsong. Kan plantera i långa mattor eller läggs i smala remsor bredvid rader. Vid nedbrytning bidrar det till kolet i marken med fiber, med näringsämnen, blir alltså jordförbättring. Man får också en mycket bättre vattenbalans.

__________________________________________________________________________________________________________________

Vi förbereder nu 2019 år katalog som blir gemensam för hela vårt sortiment. Med delvis ny utformning. Mer bild men inte lika mycket text. Utförligare text kommer dock att finns på nätet.

Sedan många år har det stått klart att fortsättning i Kivik skulle bli svårt, eftersom en anpassning till att fortsätta driva verksamhet där skulle innebära investeringar i minst femmiljonklassen. Vilket alla tänkbara efterträdare backat inför. En ekonomisk förening där blir det alltså inte. Alternativ plats att driva verksamheten på Österlen har vi inte hittat. Det vi gör kräver stora ytor, som inte utnyttjas året om. Att bygga nytt var orimligt, att hyra med normal hyra blev också för dyrt. Nu blir lösningen att hyra lokaler på de nedlagda glasbruk som ligger 300 m från min egen bostad. All verksamhet i Kivik har under årtionden handlat om att odla och söka bra sorter, som vi sedan kan sälja. Jag har själv gjort mycket av odlingsarbetet. Men det är än arbetsuppgift som måste ske på nytt sätt. Gården i Kivik  har i sig krävt för mycket arbete. Men en fantastisk vacker plats har det varit. En av de vackraste på Österlen. Men jag orkar inte sköta gården där, samtidigt som jag utvecklar i Åfors. Åldern börjar ta ut sin rätt för mig. Dessbättre tror jag det finns en framtid i en yngre generation som dock inte vill ta över med så stora kostnader.

Vi har i Åfors lokaler som är tre ggr större än i Kivik. En lokalerna har varit en vacker glasbutik, med många stora fönster, till stor del handblåsta. Där har vi specialredskap. De större artiklarna har vi i brukets gamla verkstadslokal. Fröerna kommer att vara i en stor lokal med få fönster, men ändå mycket ljus, allt vitt och högt i tak, som varit brukets visningslokal för glas.

Jag tror nu också mig veta hur vi skulle kunna lösa provodlingen lokalt.

Allt hänger dock på om vi hittar engagerad personal, där man tar för sjävklart att lära varandra och utvecklar gemensamt. Det viktiga är att man förstår det vi gör inifrån. Personer som inte bara vill ha ett arbete, utan också något att vara engagerad för.

____________________________________________________________________________________________________________________________

 

Leif Lindblom

Grundare och ägare sedan 1983.

 

 

Drift & produktion: Wikinggruppen
Produkter
Övrigt