En ekologisk Italiensk basilika som ger saftiga, stora blad. Smaken passar utmärkt för medelhavsköket.
Vetenskapligt namn
Ocimum basilicum
Sortbeskrivning
Ettårig.
En Italiensk stam som ofta används i frilandsodling för pesto i Italien
Ganska stora blad, på kraftigvuxna höga plantor.
Troligen bästa sort lämpad för frilandsodling av basilika, men bör hållas kortare i kruka.
Allmänt om växten
Mycket god tillsammans med tomat men basilika passar till mycket mer som pastarätter, sallader, såser, grytor och pesto. Undvik dock att koka de färska bladen. Tillsätt dom sist eller alldeles före servering för att bevara smak och arom.
Basilika går utmärkt att frysa direkt efter skörd.
Benämning på några andra språk
danska / norska / finska / engelska / tyska
Basilikum / Basilikum / Basilika / Basil / Basilikum
Odling
Såtid: förkultiveras i februari-maj, i kruka året om
Sådd i kruka: ca 20 frön/kruka
Sådjup: ytligt, ljusgroende
Groningstid: ca 5-7 dagar
Håll gärna en temperatur om 20-25°C.
Plantavstånd: ca 25 cm
Höjd: 30-50 cm
1000 frön=1M= ca 1,70 g
Grobarhet lägst 65%