Ekologisk basilika med stora blad och kraftigt växtsätt.
Vetenskapligt namn
Ocimum basilicum
Sortbeskrivning
Ettårig.
Stora buckliga blad på kraftigvuxen planta.
Genovese är den klart mest odlade basilikasorten. Ofta synonym med ”vanlig basilika”.
Denna stam 4 är en storbladig Genovese. Stammen kommer från Italien.
Allmänt om Basilika
Basilika passar till otroligt mycket, t.ex. fisk, kött, grönsaker, fågel, sallader, såser och marinader.
Undvik dock att koka de färska bladen. Tillsätt dom sist eller alldeles före servering.
Mycket god tillsammans med tomat.
Går också bra att frysa in direkt efter skörd.
Se till at skörda den genom att klippa ovanför ett bladpar, då fortsätter den växa och förgrena sig.
Benämning på några andra språk
danska / norska / finska / engelska / tyska
Basilikum / Basilikum / Basilika / Basil / Basilikum
Odling
Såtid: förkultiveras i februari-maj, i kruka året om
Sådd i kruka: ca 20 frön/kruka
Sådjup: ytligt, ljusgroende
Groningstid: ca 5-7 dagar
Plantavstånd: ca 25 cm
Höjd: 30-50 cm
1000 frön=1M= ca 1,65 g
Grobarhet lägst 65%