En grekisk, klotformad basilika med små aromatiska blad som är goda färska såväl som torkade i té.
Vetenskapligt namn
Ocimum basilicum
Sortbeskrivning
Grekisk bollbasilika.
Ger täta buskiga plantor med små blad ca 2x1 cm.
Italienskt frö.
Allmänt om växten
Mycket god tilsammans med tomat, men basilika passar till mycket mer som pastarätter, sallader, såser, grytor och pesto. Undvik dock att koka de färska bladen. Tillsätt dom sist eller alldeles före servering för att bevara smak och arom.
Basilika går utmärkt att frysa direkt efter skörd.
Basilika sägs vara lugnande, inflammationshämmande och främja matsmältningen.
Benämning på några andra språk
danska / norska / finska / engelska / tyska
Basilikum / Basilikum / Basilika / Basil / Basilikum
Odling
Såtid: förkultiveras i februari-maj, i kruka året runt
Sådd i kruka: ca 20 frön/i 12 cm kruka
Sådjup: ytligt, ljusgroende
Håll gärna en temperatur om 20-25°C
Plantavstånd: ca 25 cm
Höjd: 30-50 cm
1000 frön=1M= ca 1,70 g
Grobarhet lägst 65%