Vår ekologiska kanelbasilka med en varm kanelarom. Lämpar sig väl för bland annat det asiatiska köket.
Vetenskapligt namn
Ocimum basilicum
Sortbeskrivning
Ettårig.
Kraftiga plantor med äggrunda blad.
Ger en stark kanelarom eftersom den är äkta.
En basilika med ursprung i sydöstra Asien (Vietnam). Har purpurfärgade stjälkar.
Allmänt om växten
Mycket god tillsammans med tomat men basilika passar till mycket mer som pastarätter, sallader, såser, grytor och pesto. Undvik dock att koka de färska bladen. Tillsätt dom sist eller alldeles före servering för att bevara smak och arom.
Basilika går utmärkt att frysa direkt efter skörd.
Basilika sägs vara lugnande, inflammationshämmande och främja matsmältningen.
Benämning på några andra språk
danska / norska / finska / engelska / tyska
Basilikum / Basilikum / Basilika / Basil / Basilikum
Odling
Såtid: förkultiveras i februari-maj, i kruka året runt
Sådd i kruka: ca 20 frön/kruka
Sådjup: ytligt, ljusgroende Håll gärna en temperatur om 20-25°C
Plantavstånd: ca 25 cm
Höjd: 30-50 cm
1000 frön=1M= ca 1,60 g
Grobarhet lägst 65%