Limebasilika är låg och har små blad och vita blommor. Ljusgröna plantor med lansettlika blad och stark doft av lime och citron.
Ettårig.
Med sin limesmak passar den både i medelhavsmaten och i det asiatiska köket.
Allmänt om Basilika
Mycket god tillsammans med tomat men basilika passar till mycket mer som pastarätter, sallader, såser, grytor och pesto. Undvik dock att koka de färska bladen. Tillsätt dom sist eller alldeles före servering för att bevara smak och arom.
Basilika går utmärkt att frysa direkt efter skörd.
Vetenskapligt namn
Ocimum basilicum
Odla limebasilika
- Såtid: förkultiveras i februari-maj, i kruka året runt
- Sådd i kruka: ca 20 frön/kruka
- Sådjup: ytligt, ljusgroende
- Håll gärna en temperatur om 20-25°C
- Groningstid: ca 5-10 dagar
- Plantavstånd: ca 25 cm
- Höjd: 30-50 cm
- Grobarhet lägst 65%
Benämning på några andra språk
danska / norska / finska / engelska / tyska
Limebasilikum / Basilikum / Basilika / Lime Basil / Limonenbasilikum