En söt basilika med smala långa blad. Smaken har en touch av anis och passar mycket gott i thailändska rätter.
Vetenskapligt namn
Ocimum basilicum
Sortbeskrivning
Ettårig.
Thaibasilika.
Har långa smala blad, purpurfärgade stjälkar och purpurfärgade blommor.
Mild anissmak.
Allmänt om basilika
Mycket god tilsammans med tomat men passer till mycket mer såsom pastarätter, sallader, såser, grytor och pesto. Undvik dock att koka de färska bladen. Tillsätt dom sist eller alldeles före servering för att bevara smak och arom.
Basilika går utmärkt att frysa direkt efter skörd.
Basilika sägs vara lugnande, inflammationshämmande och främja matsmältningen.
Benämning på några andra språk
danska / norska / finska / engelska / tyska
Basilikum / Basilikum / Basilika / Basil / Basilikum
Odling
Såtid: förkultiveras i februari-maj, året runt i kruka
Sådd i kruka: ca 20 frön/kruka
Sådjup: ytligt, ljusgroende
Håll gärna en temperatur om 20-25°C
Groningstid: ca 5-10 dagar
Plantavstånd: ca 25 cm
Höjd: 30-50 cm
1000 frön=1M= ca 1,0 g
Grobarhet lägst 65%