En kraftigväxande, mild bladmynta som passar utmärkt i sallad och med sin ton av basilika och mynta. Perilla eller Shiso som den också kallas är gott i kimchi och används medicinskt bland annat för sina antiinflammatoriska och matsmältningsfrämjande egenskaper.
Vetenskapligt namn
Perilla frutescens
Sortbeskrivning
Ettårig
Mycket kraftigvuxen planta med purpurfärgade blad. Bladkanterna naggade.
Mild arom, något påminnande om mynta och basilika. Även blommorna är ätbara.
Benämning på några andra språk
danska / norska / finska / engelska / tyska
bladmynte / bladmynte / veripeippi /Shiso / Perilla
Odling
Såtid: förkultiveras i mars-april
Sådjup: ytligt, Ljusgroende, täck gärna med vermiculite.
Groningstid: 2-3 veckor, gror långsamt.
Plantavstånd: ca 25 cm.
Höjd: ca 50 cm.
Groningsråd: ställ sådden varmt, helst över rumstemperatur. Kräver lite extra vid sådden.
Trivs i väldränerad trädgårdsjord på soliga och skyddade platser.
Plantorna är mycket köldkänsliga och ställer ungefär samma krav som basilika.
Vid frilandsodling görs utplanteringen när frostrisk är över. Och helst med en viss marginal.
Kan också med fördel odlas inomhus i kruka.