En otroligt vacker mynta med stora blad, gröna på ovansidan och purpurfärgade undertill. Smaken är mild och frisk med en touch av basilika. Perilla eller Shiso som den också kallas är gott i kimchi och används medicinskt bland annat för sina antiinflammatoriska och matsmältningsfrämjande egenskaper.
Vetenskapligt namn
Perilla frutescens
Sortbeskrivning
Ettårig
Mycket kraftigvuxen planta med grön bladöversida och purpurfärgad undersida. Bladnerverna är även de purpur. Bladkanterna naggade.
Mild arom, något påminnande om basilika.
De stora bladen gör det möjligt att använda dem som sushiomslag.
Plantan pryder verkligen sin plats i trädgården.
Höjd 50-100 cm beroende på odlingstemperatur.
Benämning på några andra språk
danska / norska / finska / engelska / tyska
bladmynte / bladmynte / veripeippi /Shiso / Perilla
Odling allmänt
Groningsråd: ställ sådden varmt, helst över rumstemperatur. Kräver lite extra vid sådden.
Trivs i väldränerad trädgårdsjord på soliga och skyddade platser.
Plantorna är mycket köldkänsliga och ställer ungefär samma krav som basilika.
Vid frilandsodling görs utplanteringen när frostrisk är över. Och helst med en viss marginal.
Kan också med fördel odlas inomhus i kruka.
Bladen som har svag kanelarom används flitigt i japansk matlagning. Kan användas t.ex. i sallader.
Odling
Såtid: förkultiveras i mars-april
Sådjup: ytligt, Ljusgroende, täck gärna med vermiculite.
Groningstid: 2-3 veckor, gror långsamt.
Plantavstånd: ca 25 cm.
Höjd: ca 50 cm.
Groningsråd: ställ sådden varmt, helst över rumstemperatur. Kräver lite extra värme vid sådden.
Trivs i väldränerad trädgårdsjord på soliga och skyddade platser.
Plantorna är mycket köldkänsliga och ställer ungefär samma krav som basilika.
Vid frilandsodling görs utplanteringen när frostrisk är över. Och helst med en viss marginal.
Kan också med fördel odlas inomhus i kruka.