Det här är kockens favoritmynta med sina fransiga blad och speciella smak. Röd bladmynta tycker mest om att växa i skugga. Perilla eller Shiso som den också kallas är gott i kimchi och används medicinskt bland annat för sina antiinflammatoriska och matsmältningsfrämjande egenskaper.
Benämning på några andra språk
danska / norska / finska / engelska / tyska
bladmynte / bladmynte / veripeippi /Shiso / Perilla
Vetenskapligt namn
Perilla frutescens
Sortbeskrivning
Bladamarant
Ettårig växt från ca 50 cm hög.
Fransiga blad. Har en speciell en aning bitter smak.
Lite ovanlig då den trivs bäst i ganska skuggigt läge.
Odlas främst i sydöstra asien. Men under senare tid har den kommit till Europa och är nu allmänt odlad.
Omtyckt av restaurang kockar.
Odling
Groningsråd: ställ sådden varmt, helst över rumstemperatur. Kräver lite extra vid sådden.
Trivs i väldränerad trädgårdsjord på soliga och skyddade platser.
Plantorna är mycket köldkänsliga och ställer ungefär samma krav som basilika.
Vid frilandsodling görs utplanteringen när frostrisk är över. Och helst med en viss marginal.
Kan också med fördel odlas inomhus i kruka.
Kan användas t.ex. i sallader.
Produkten har blivit tillagd i varukorgen