Det här är kockens favoritmynta med sina fransiga blad och speciella smak. Röd bladmynta tycker mest om att växa i skugga. Perilla eller Shiso som den också kallas är gott i kimchi och används medicinskt bland annat för sina antiinflammatoriska och matsmältningsfrämjande egenskaper.
Vetenskapligt namn
Perilla frutescens
Sortbeskrivning
Ettårig bladamarant, ca 50 cm hög.
Fransiga blad. Har en speciell, aningen bitter smak.
Lite ovanlig då den trivs bäst i ganska skuggigt läge.
Odlas främst i sydöstra Asien. Men under senare tid har den kommit till Europa och är nu allmänt odlad.
Omtyckt av restaurang kockar.
Benämning på några andra språk
danska / norska / finska / engelska / tyska
bladmynte / bladmynte / veripeippi /Shiso / Perilla
Odling
Såtid: förkultiveras i mars-april
Sådjup: ytligt, Ljusgroende, täck gärna med vermiculite.
Groningstid: 2-3 veckor, gror långsamt.
Plantavstånd: ca 25 cm.
Höjd: ca 50 cm.
Groningsråd: ställ sådden varmt, helst över rumstemperatur. Kräver lite extra värme vid sådden.
Trivs i väldränerad trädgårdsjord på soliga och skyddade platser.
Plantorna är mycket köldkänsliga och ställer ungefär samma krav som basilika.
Vid frilandsodling görs utplanteringen när frostrisk är över. Och helst med en viss marginal.
Kan också med fördel odlas inomhus i kruka.