Ekologiska Green Sleeves har kraftigt växande bladdill. Dess dillfrö är extra omtyckt för sin starka arom.
Vetenskapligt namn
Anethum graveolens
Sortbeskrivning
Blomningen hos denna sort är mycket sen och ger därmed bladskörd under lång tid.
Mörka kraftiga blad med stark arom. Även fröet har stark arom varför denna sort ofta används där fröet är i fokus.
Dill är full av antioxidanter och vitaminer, bladen sägs främja aptit och immunförsvar. Fröna smakar sött och beskt och är goda i inläggningar.
Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tyska
Dill / Dild / Tilli / Dill / Dill
Odling
Krondill:
Antal frö/strm, krondill: ca 80 st
Radavstånd för krondill: ca 40-50 cm
krondill: så snart jorden reder sig - juni
Bladdill:
Antal frö/strm, bladdill: ca 400 st
Radavstånd för bladdill: ca 25-45 cm
Såtid bladdill: så snart jorden reder sig - juli
Sådjup: ca 1 cm
Lägsta jordtemperatur för groning: ca 10°C
Groningstid: 2-3 veckor
1000 frön=1M= ca 1,1-1,8 g
Grobarhet lägst 80%
Dill trivs på de flesta jordar utom riktigt styv lera.
Dill är annars en av de mest krävande och sjukdomskänsliga köksväxter vi har och som inte bör odlas oftare än vart 4:e (helst vart 8:e) år på samma jord. Tänk också på att inte andra flockblomstriga arter bör förekomma i växtföljden däremellan (t.ex. morot, persilja, palsternacka, selleri).
Problem med olika svampsjukdomar är störst på fuktighetshållande jordar som har tendens att slamma igen. Luckra därför jorden efter regn.