Hera ger en stor bladskörd och blommar sent.
Dill är full av antioxidanter och vitaminer, bladen sägs främja aptit och immunförsvar. Fröna smakar sött och beskt och är goda i inläggningar.
Sort som främst utmärker sig för bra bladskörd.
Enhetlig.
Vetenskapligt namn
Anethum graveolens
Odla dill
- Krondill:
- Antal frö/strm, krondill: ca 80 st
- Radavstånd för krondill: ca 40-50 cm
- krondill: så snart jorden reder sig - juni
- Bladdill:
- Antal frö/strm, bladdill: ca 400 st
- Radavstånd för bladdill: ca 25-45 cm
- Såtid bladdill: så snart jorden reder sig - juli
- Sådjup: ca 1 cm
- Lägsta jordtemperatur för groning: ca 10°C
- Groningstid: 2-3 veckor
- Grobarhet lägst 80%
Dill trivs på de flesta jordar utom riktigt styv lera. Dill är annars en av de mest krävande och sjukdomskänsliga köksväxter vi har och som inte bör odlas oftare än vart 4:e (helst vart 8:e) år på samma jord. Tänk också på att inte andra flockblomstriga arter bör förekomma i växtföljden däremellan (t.ex. morot, persilja, palsternacka, selleri).
Problem med olika svampsjukdomar är störst på fuktighetshållande jordar som har tendens att slamma igen. Luckra därför jorden efter regn.
Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tyska
Dill / Dild / Tilli / Dill / Dill