Rosmarin (ekologisk) är en aromatisk, blommig krydda som älskas av det franska köket och passar gott tillsammans med citrussmaker. Rosmarin är rik på järn och kalcium och främjar matsmältningen. Den hämmar inflammation och sägs stärka minnet.
Vetenskapligt namn
Rosmarinus officinalis
Sortbeskrivning
Ett- till flerårig
Vanlig rosmarin som kräver värme/kylbehandling (ej frost) för att gro bra och som tar tid att genomföra. Utan specialbehandling kan 30-40% grobarhet förväntas.
Plantorna övervintras frostfritt.
Rosmarin är rik på järn och kalcium och främjar matsmältningen. Den hämmar inflammation och sägs stärka minnet.
Benämning på några andra språk
danska / norska / finska / engelska / tyska
Rosmarin / Rosmarin / Rosmariini / Rosemary / Rosmarin
Odling
Såtid: förkultiveras i februari-mars
Sådjup: ca 1 cm
Groningstid: ca 10 dagar
Plantavstånd: ca 30 cm
Höjd: 30-50 cm
1000 frön=1M= ca 1 g
Grobarhet lägst 20%