Rosy växer upprätt med många sidoskott. Det är en aromatisk rosmarin som passar gott till medelhavsmat och bröd. Rosmarin är rik på järn och kalcium och främjar matsmältningen. Den hämmar inflammation och sägs stärka minnet.
Vetenskapligt namn
Rosmarinus officinalis
Sortbeskrivning
Ett- till flerårig
Arten av denna växt har utan specialbehandling låg grobarhet. Den nya sorten Rosy av Rosmarin ger klart bättre groning än ursprungliga arten, 60-80%.
Köldtåligheten är minst densamma som vanlig rosmarin, dvs tål minst -6°C.
Plantorna växer upprätt med många sidoskott.
Plantorna har mycket stark doft och är filtludna, vilket antyder god torktålighet.
Benämning på några andra språk
danska / norska / finska / engelska / tyska
Rosmarin / Rosmarin / Rosmariini / Rosemary / Rosmarin
Odling
Såtid: förkultiveras i februari-mars
Sådjup: ca 1 cm
Groningstid: ca 10 dagar
Plantavstånd: ca 30 cm
Höjd: 30-50 cm
1000 frön=1M= ca 1 g
Grobarhet lägst 20%