Vår ekologiska sommarkyndel älskas av humlor och bin med sina ljusvioletta blommor. Kyndel är en utmärkt krydda för bön-och linsrätter samt medelhavsmat. Den dricks som té för att lugna en orolig mage och halsont.
Vetenskapligt namn
Satureja hortensis
Sortbeskrivning
Ettårig.
Denna kyndel bildar rikt förgrenade plantor med rödanlupen stjälk och smala, lansettlika blad.
Blommorna är ljusvioletta och mycket attraktiva för humlor och bin.
En av de mest användbara kryddväxterna. Används bl.a. till té och krydda främst till bönrätter, men också till kål, korv och kött . Bladen ska tillsättas i maten när det nästan kokat färdigt, annars blir de beska i smaken.
Blomningstid juli-september.
Benämning på några andra språk
danska / norska / finska / engelska / tyska
Sar / Sommersar / Kynteli / Summer Savory / Bohnenkraut
Odling
Såtid: direkt på växtplatsen i maj-juni, i kruka: ca 20-30 frön/kruka
Sådjup: grunt, ljusgroende
Groningstid: ca 1 vecka
Plantavstånd: ca 15 cm
Höjd: 30-45 cm
1000 frön=1M= ca 0,7 g
Grobarhet lägst 65%