Vår ekologiska vinterkyndel är vacker och aromatisk. Smaken är något skarpare än andra sorters kyndel. Örten är en utmärkt krydda för bön-och linsrätter samt medelhavsmat. Den dricks som té för att lugna en orolig mage och halsont.
Vetenskapligt namn
Satureja montana
Sortbeskrivning
Flerårig
Denna kyndel används på samma sätt som Sommarkyndel, men smaken är lite skarpare.
En vacker växt!
Används bl.a. till té och krydda främst till bönrätter, men också till kål, korv och kött .
Bladen ska tillsättas i maten när det nästan kokat färdigt, annars blir de beska i smaken.
Härdig till ca zon III.
Benämning på några andra språk
danska / norska / finska / engelska / tyska
Vintersar / Vintersar / Kynteli / Winter Savory / Bergbohnenkraut
Odling
Såtid: direkt på växtplatsen i maj-juni
Sådjup: grunt, ljusgroende
Groningstid: ca 1 vecka
Plantavstånd: ca 25 cm
Höjd: 30-40 cm
1000 frön=1M= ca 0,45 g
Grobarhet lägst 60%