Kalunga F.1 är ekologisk, växer kraftigt och ger långa mörkgröna gurkor.
Vetenskapligt namn
Cucumis sativus
Sortbeskrivning
Skördefärdig efter ca 70 dagar.
Kraftigvuxen.
Rent honlig, men kan under dåliga förhållanden utveckla någon hanblomma.
Frukterna är mörkgröna och lätt ribbade. Bitterfria. Hög skördenivå. Fruktlängd: 32-35 cm.
Tålig för att växa i växthus med stora temperaturvariationer.
En sort med äkta mjöldaggstolerans.
Skall ej sås tidigare än i februari.
Resistens: Cca/Ccu/Px. (Cca=Corynespora cassiicola Ccu = Cladosporium cucumerinum. Fläcksjuka Px = Mjöldagg)
Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tyska
Agurk / Væksthusagurk / Kasvihuonekurkku / Greenhouse Cucumber / Hausgurken
Odling
Lägst/optimal groningstemperatur: 17/28°C
Sådjup: ca 1 cm
Groningstid: ca 3 dagar
Plantavstånd: 50-60 cm
Grobarhet lägst 90%
Frö av gurka har mycket lång hållbarhet. Groningsproblem beror nästan aldrig på fröproblem. Groningens snabbhet kan dock variera något beroende på fröets ålder.
Däremot är gurka en av de mest krävande kulturer man kan odla. Det gäller hela kulturen från groning till skörd.
1. Gurkfröet vill ha hög värme i jorden för att gro. Nyare sorter har högt värmebehov. Dagtemp 22-26 °C.
2. Fröet ska sås tämligen ytligt, ca 1 cm.
3. Lägg fröet platt. Stick inte ner fröet.
4. Fröet ska ha jämn och hög fuktighet som är anpassad till temperaturen. Det är lätt att dränka fröet om temperaturen är vid nedre gränsen.
Grundgödsla med t.ex. halmig hästgödsel och täck jorden med t.ex. gräsklipp för jämnare fukttillgång. Om jorden är tät och syrefattig gror ej fröet. Kan bero på alltför riklig vattning. Gurka kräver jämn fuktighet i odlingsbädden. Även plantorna bör duschas då och då, när det är varmt och soligt. Dock ej i mulet och kyligt väder. Vid stora temperaturvariation ökar risken för mjöldaggsangrepp.
Odla antingen öppet pollinerade sorter eller partenokarpa/självfertila sorter i ditt växthus, för att undvika att partenokarpa sorter utvecklar frön som kan bli bittra i smaken.