Sommarkyndel blommar i ljusviolet och är mycket attraktiva för humlor och bin. Används också som medicinalväxt, där den dricks som té för att lugna en orolig mage och halsont.
Ettårig.
Denna kyndel bildar rikt förgrenade plantor med rödanlupen stjälk och smala, lansettlika blad.
En av de mest användbara kryddväxterna. Används bl.a. till té och krydda främst till bönrätter, men också till kål, korv och kött.
Bladen ska tillsättas i maten när det nästan kokat färdigt, annars blir de beska i smaken.
Blomningstid juli-september.
Vetenskapligt namn
Satureja hortensis
Odla sommarkyndel
- Såtid: direkt på växtplatsen i maj-juni, i kruka: ca 20-30 frön/kruka
- Sådjup: grunt, ljusgroende
- Groningstid: ca 1 vecka
- Plantavstånd: ca 15 cm
- Höjd: 30-45 cm
- 1000 frön = ca 0,7 g
- Grobarhet lägst 65%
Benämning på några andra språk
danska / norska / finska / engelska / tyska
Sar / Sommersar / Kynteli / Summer Savory / Bohnenkraut