En smakrik thaibasilika med pilformade blad. Är god i thailändska rätter och ger en frisk smak i sallader.
Vetenskapligt namn
Ocimum basilcum
Sortbeskrivning
Ettårig thaibasilika med pilformade blad och violetta stjälkar och purpurfärgade blommor.
Allmänt om basilika
Mycket god tilsammans med tomat men basilika passer till mycket mer som pastarätter, sallader såser, grytor och pesto. Undvik dock att koka de färska bladen. Tillsätt dom sist eller alldeles före servering för att bevara smak och arom.
Basilika går utmärkt att frysa direkt efter skörd.
Som medicinalväxt sägs basilikan vara lugnande, inflammationshämmande och främja matsmältningen.
Benämning på några andra språk
danska / norska / finska / engelska / tyska
Basilikum / Basilikum / Basilika / Basil / Basilikum
Odling
Såtid: förkultiveras i februari-maj, året runt i kruka
Sådd i kruka: ca 20 frön/kruka
Sådjup: ytligt, ljusgroende
Håll gärna en temperatur om 20-25°C
Groningstid: ca 5-10 dagar
Plantavstånd: ca 25 cm
Höjd: 30-50 cm
1000 frön=1M= ca 1,0 g
Grobarhet lägst 65%