Pantelli är en röd, smakrik, liten lagringstomat, sk piennolo som även fungerar på friland.
Så i vår såask och omskola sedan till kruka storlek 13
Vetenskapligt namn
Solanum lycopersicum L.
Sortbeskrivning
Skördefärdig efter ca 130-150 dagar.
Smakrik både som färsk och lagrad. Bra skal så den kan lagras länge, spricker inte lätt under odling.
Kan sås i början på april och utplanteras i juni, då den gärna kan lagras från september.
Vikt: 25-35g.
Medelkraftig planta, kräver uppbindning. Stora klasar med ca 10 frukter på en klase som sitter snett ut från stammen.
Bra motståndskraft mot bladmögel. Fungerar även på friland.
Benämning på några andra språk
danska / norska / finska / engelska / tyska
Tomat / Tomat / Tomaatti / Tomato / Tomaten
Odling
Såtid för odling i varmväxthus: december-februari
Såtid för odling i kallväxthus: februari-mars
Generellt sås tomat 8 veckor före utplantering
Sådjup: 0,5-1 cm
Groningstid: 7-12 dagar
Lägsta groningstemperatur: ca 20°C
Optimal groningstemperatur: 22-25°C
Vid sådd bör man hålla 22-25°C även om en del äldre sorter klarar att gro vid lägre jordtemperatur.
Vid uppdragningen sänks gradvis temperaturen till 18°C.
Plantavstånd: ca 30 cm
Notera att denna sort ska tjuvas.
En regelbunden tjuvning och skakning av plantan förbättrar och gör pollineringen enhetligare.
Det har blivit vanligare att tomat drabbas av sammetsfläcksjuka. Vill man vara säker på att undvika detta bör man odla resistenta sorter. Denna sort är inte resistent. Men att hålla ventilering god och inte låta det bli hög fukt runt plantan är också viktigt. Avblada i tid.