San Marzano är en lättodlad pastatomat med perfekt balans mellan sötma och syra.
Vetenskapligt namn
Solanum lycopersicum L.
Sortbeskrivning
Skördefärdig efter ca 150 dagar.
Välkänt italiensk sås tomat. Långsmala tomater, fastare i köttet med mindre fröhus, därför lämplig till sås och pure.
vikt: 90-100g.
köttig konsistens, mycket mild, söt och god smak.
Medelkraftig, högväxande planta, kräver uppbindning. Behöver ca. 50 cm plantavstånd.
Benämning på några andra språk
danska / norska / finska / engelska / tyska
Tomat / Tomat / Tomaatti / Tomato / Tomaten
Odling
Såtid för odling i varmväxthus: december-februari
Såtid för odling i kallväxthus: februari-mars
Generellt sås tomat 8 veckor före utplantering
Sådjup: 0,5-1 cm
Groningstid: 7-12 dagar
Lägsta groningstemperatur: ca 20°C
Optimal groningstemperatur: 22-25°C
Vid sådd bör man hålla 22-25°C även om en del äldre sorter klarar att gro vid lägre jordtemperatur.
Plantavstånd: ca 50 cm
Radavstånd: ca 40-50 cm i dubbelrad
Denna typ av tomat brukar bedömas väldigt olika i smaktester. Vi ser typen bäst lämpad som matlagningstomat.
Notera att denna sort ska tjuvas.
En regelbunden tjuvning och skakning av plantan förbättrar och gör pollineringen enhetligare.
Det har blivit vanligare att tomat drabbas av sammetsfläcksjuka. Vill man vara säker på att undvika detta bör man odla resistenta sorter. Men att hålla ventilering god och inte låta det bli hög fukt runt plantan är också viktigt. Avblada i tid.