Mycket mild chili av Jalapeno typ.
Vetenskapligt namn
Capsicum annuum
Sortbeskrivning
Ger frukter av jalapeno typ, skördefärdig efter ca 150 dagar.
Blir julröd med viss korkbildning vid full mogenhet. Frukterna kan också skördas gröna innan fullmognad för matlagning.
Kraftigvuxen, normalt minst 90cm.
Stor variation bland frukterna, långa slanka cylindriska.
8-10cm, ca 2,5cm i diameter.
Tjockväggig med vikt på ca 30g.
Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tyska
Chilipeber / Chili-Pepper / Turkinpaprika / Hot peppers / Chili
Odling
Såtid: förkultiveras i februari-mars
Sådjup: 0,5-1 cm
Groningstid: ca 2 veckor
Lägst/optimal groningstemp: 20/30°C
Plantavstånd: ca 40-50 cm
Sådden bör ha en jordtemperatur av 20-24°C. Sänk temperaturen efter uppkomst.
Odlas ungefär som den nära släktingen tomat. Den trivs bäst i en lätt, varm, lucker och välgödslad jord. Vattna rikligt. Plantorna bör duschas då och då.
Ta bort första frukten i grendelningen, så utvecklas plantorna bättre. Gallra frukterna så att de sitter på lagom avstånd så att ljus kan komma in till plantans alla delar så kan frukterna utvecklas väl.
Gallring är också viktig för att undvika risken för gråmögelangrepp. Lufta växthuset när temperaturen når 26-27°C.
Chili angrips ofta av bladlöss. Spruta med 5 % såpa eller anv. biologisk bekämpning. Annars kan man odla i stora krukor som ställs ut vid angrepp.
Tidighetsangivelser gäller för kallväxthus.