Savoykål Violaceo di verona är en korsning mellan savoy- och vitkål.
Utvecklingstid ca 130-180 dagar.
En sort som kan skördas under lång tid.
Är i Italien för skörd under sen höst/tidig vinter. Dvs. under lång tid, eventuellt in på det nya året. Under denna tid får ytterbladen den karaktäristiska violetta färgen. Tål en del frost, men är inte den allra bästa för detta.
Är känd för sin smak med mycket sötma.
Huvudena blir täta och får en vikt på över 2 kg.
Vetenskapligt namn
Brassica oleracea var. sabauda
Odla savoykål
- Såtid: förkultiveras i slutet av mars-slutet av maj
- Sådjup: 1-2 cm
- Lägst/optimal groningstemperatur: 12/25°C
- Groningstid: ca 4-7 dagar
- Plantavstånd: ca 50 cm
- Radavstånd: ca 65 cm
- Lägsta grobarhet: 90%
Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tyska
Savoykål / Savoykål / Savoijnkaali / Savoy Cabbage / Wirsing