Svenskutvecklad LED-lampa för växtbelysning.
LED 9W sockel E14.
Med dessa bilder förklaras skillnaden mellan denna LED-belysning för växter (nästan normalt dagsljusspektrum) och de idag vanliga LED-belysningar för växter (röd/blått spektrum). Att arbeta i dessa olika är en stor skillnad.
Dagsljus

Gemma LED spektrum (något kallt dagsljusspektrum)

Standard LED växtbelysning (onaturligt spektrum, upplevs mest som rött)

Beskrivning:
Växtlampan erbjuds i de tre vanliga lampsocklarna som används idag, därför finns de tillgänglig som GU10, E14 (liten sockel) och E27 (stor sockel).
Sprider ljuset i 45°vinkel. Det ger en god koncentration av ljus trots den låga energiförbrukningen men vinkeln är också smal nog att inte verka bländande när man tittar mot växtlampan. Tekniken som används ger lägre värme och samtidigt längre livslängd. Ger 750 Lux eller 360 Lumen vid en meters avstånd från växtlampan. Detta är en mycket trevlig lampa, men bara för begränsad yta. som ett par 891223 eller max ett par MIDI-plantlåda, relativt nära. Med LED kan man ha ljuset nära, då värmestrålningen är låg. Det är aldrig fel att ge extra mycket ljus. Sätt gärna ihop några lampor.
959091 LED 9W sockel E27.
959092 LED 9W sockel E14.
959093 LED 9W sockel GU10.
Vår leverantör:
Med de erfarenheter vi gjort (se nedan) har vi bestämt oss för att satsa på den produktutveckling svenska GEMMA-LED står för när det gäller växtbelysning. Man tar fram LED-lampor som ger ett rimligt behagligt ljus att vistas i och utan bullriga fläktar. Man har nyutvecklade produkter i för det lilla behovet, 9W punktbelysning. Det kommer snart också 18W. Det finns också starkare belysning, för typ pallyta, som dock kommer att utvecklas vidare.
Det är också en nära fullspektrum belysning. Rött och blått ger klorofyllbildning, men fullspekrum är ju mer som naturligt ljus, så att mer av det växten har förmåga att utveckla, som Anthocyanin, flavonoider och karoten, verkligen kan göra det.
Vår egen erfarenhet:
Vi har själva varit tvunga att testa olika växtbelysningar i vår groningstestning. Länge hade vi kombinationen av kallblå lysrör med metallhalogen E40. Det fungerade skapligt. Men problemet var att det lätt blev för varmt vid inomhusodling, då metallhalogenen avger väldigt mycket värme. Passar alltså bäst i växthus.
Sedan hade vi stora lysrörsarmaturer, som fungerade om man kombinerade 6500 K och 2700K lysrör. Men upplevde att det blev mycket kortare livslängd för lysrören än tänkt.
Så strax före gården brändes ner testade vi en kraftfull LED-panel. Ljusmässigt var det OK, men vi stod inte ut med att jobba i det röda ljuset.
Då man arbetar många timmar i belysningen blev det ohållbart att hålla släckt. LED för växtbelysning är rena djungeln. För att kunna erbjuda låga priser tummar man en del på kvalitet. Därför blev tankegångarna hos svenska Gemma-LED mycket intressant, att vidga LED-spektrumet så att det uppfattade ljuset upplevs som vitt. Förvisso ett kallt vitt ljus men inte obehagligt på något sätt.
Citat ur tillverkarens beskrivning:
De flesta företag som idag tillverkar LED växtbelysning väljer sina våglängder utifrån de LED som är mest tillgängliga på marknaden, alternativt används fosfor-baserade lösningar. Båda alternativen är avsedda att hålla nere produktionskostnader för att maximera vinsten på produkter som tillverkas och är således inte helt optimerade för växter (eller människor). Vanligtvis väljer växtbelysningstillverkare att använda våglängder som endast ger klorofyllproduktion, det vill säga lampor som primärt har en liten andel blått ljus och en större andel rött ljus utan att ta hänsyn till andra pigment och ämnen som växter utvecklar och det är här Gemma LED tar det ett steg längre genom att ta hänsyn till andra växtpigment som Anthocyanin, flavonoider och karoten. Förutom att dessa pigment är viktiga för växters välmående fyller de också en kvalitativ funktion för den som odlar för prydnad eller för skörd då det är dessa ämne som står till grund för smak och till stor del de hälsoeffekter som kan hämtas hos olika växter.
Vi uppnår detta genom att enbart välja monokroma våglängder som som växter kan ta till vara på i ett förhållande där kombinationen av våglängderna resulterar i vitt ljus. Förutom att vår växtbelysning då blir enkel att odla under och trevlig att använda i vardagen till växter och träd inomhus innebär det att våra lampor också fungerar för alla typer av växter så väl under vegetativt som i blom och fruktgivande växt-faser. Vår växtbelysning lämpar sig således att använda året runt eller som stödbelysning när det behövs.