EKOLOGISKT FRÖ AV HÖGSTA KVALITET
KORT LEVERANSTID!

Grobarhetsanalys och spårbara frön hos Lindbloms

Lindbloms Frö – kvalitet, kunskap och ekologisk hållbarhet

Vi vill att alla odlare, oavsett storlek, skall ha tillgång till frö och tillbehör av högsta kvalitet. Genom grobarhetsanalyser och noggrann lagstadgad spårbarhet av våra certifierade frön säkerställer vi att varje frö, redskap och trädgårdsprodukt håller den standard vi önskar i våra egna odlingar. Hållbar odling är resultatet av ett kvalitetsarbete som börjar i vår provodling och slutar när fröet gror i din jord. Här får du en inblick i hur vi på Lindbloms kvalitetstestar och följer upp frö-partier och odlingstillbehör.
 

Certifierade och grobarhetstestat frö


Spårbara frön & leverantörskontroll

Vi handlar enbart med certifierade fröhandlare i Europa som har levererat kvalitetsutsäde i decennier. Detta ger oss garanti om bästa kvalitetens frön som kan spåras från leverantör till färdigpackad portions fröpåse hos oss. I EU lyder vi under en gemensam utsädeslag som kräver att vi ska kunna följa varje fröparti vid tex eventuella problem med sjukdomsutbrott. Parallellt följer vi internt våra  partiers grobarhet för att kunna leverera det bästa till alla odlare. Läs mer om hur vi arbetar med ekologiska och Demeter-certifierade fröer på vår sida Eko & Demeter.

Odlingsanalys & grobarhetstest

För att våra kunder ska veta vad de får gör vi egna grobarhetstester på alla fröpartier innan säsongsstart och löpande under säsongen på inkommande partier.

  • Metod i jord: vi sår ett förutbestämt antal frön, täcker med vermikulit och räknar av antalet plantor efter 7–21 dagar beroende på art.
  • Trovärdig siffra: vår uppmätta grobarhetsprocent skrivs på varje påse.
  • Hållbarhet: Grobarhetstestad för säsongen innebär en aktuell analys, inte ett bäst-före-datum. Förvarar du påsen torrt, mörkt och svalt håller fröerna längre. t.ex. tomat-, chili- och paprikafrön behåller ofta hög grobarhet i många år; sallat och palsternacka tappar fortare.
     

Grobarhetstest Lindbloms Frö


Provodling på Österlen

Varje sort som övervägs till sortimentet provodlas i Hjälmaröd på Österlen. Provodlingen ger oss ett levande referensmaterial som vi byggt på sedan 1985. Resultaten jämförs med leverantörernas egna sortbeskrivningar och blir grunden för våra produktbeskrivningar. Här erfar vi hur sorter passar i ett nordiskt klimat, och vilken utvecklingstid de får. Vi väger och mäter och provsmakar innan vi godkänner en sort.

Kvalitetstestade odlings- och trädgårdstillbehör

Friska odlingar kräver mer än bara bra frö. Därför utvärderar vi odlingstillbehör och redskap i samma provodlingar som våra fröer. Vi väljer slitstarka och reparerbara produkter för minskad resursförbrukning. Produkter som klarar våra hållbarhets- och funktionstester hamnar i webbshoppen.

Din nytta

Vad vi gör

Hög grobarhet

Egen grobarhetsanalys i jord av varje parti

Trygga skördar

Provodling i nordiskt klimat, egna produktbeskrivningar 

Ren miljö

Leverantörer med ekologiska certifikat och kvalitetssäkrade tillbehör

Spårbarhet

Partinummer på påsen kopplat till ursprung och analysdata

Långsiktig hållbarhet

Fokus på resurs- och klimatpåverkan i hela kedjan

 

Lindbloms Frö

 

Vanliga frågor om kvalitet och grobarhet på fröer


Kan jag använda fröerna efter "säsong 2025"?

Ja absolut, speciellt om de lagrats mörkt och svalt. Efter något år tappar fröna i grobarhet men håller ofta i många år.

Hur gör vi en grobarhetsanalys?

Vi sår ex antal frön av en sort i ekologisk plantjord, täcker med vermiculit och ställer på en underbevattningsmatta varmt och ljust. Inom 1-2 veckor har plantorna utvecklats tillräckligt och de räknas av. På detta sätt får vi grobarhetsprocenten ni kan läsa på påsen.

Varför är analysen viktig?

Vi vill bara sälja frö av högsta kvalitet. Vi vill att alla odlare, oavsett storlek, skall ha tillgång till friskt, rent utsäde i sina odlingar.

Hur väljer ni era leverantörer? 

Vi har valt ut pålitliga leverantörer i Europa som säljer kvalitetssäkrat certifierat frö. Hos dem köper vi in utsädet för att sedan packa om till portionsstorlekar. Vi odlar inte frö men alla frön packas manuellt hos oss i Skåne.

Hur ofta testar ni grobarhet?

Hela lagret analyseras minst vartannat år, nya partier testas då de kommer in.

Varför testar ni i jord istället för på fuktat papper?

När fröna gror i jord utvecklas de till en liten planta som ger en tydligare indikation om fröets helhets kvalitet.

 

 

 

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen