Jalapeno Ruben är en mild chili med en liten frukt på ca 7 cm.
Vetenskapligt namn
Capsicum annuum
Sortbeskrivning
Chilipeppar, Jalapeno Ruben ger en liten frukt, ekologiskt frö ger bättre hetta. Denna stam av Jalapeno är kraftigare i växten än vår tidigare och ger därmed högre skörd. Det är inte så stor skillnad i i frukternas vikt eller tidighet. Normallängd är ca 7 cm. Jalapeno har alltid ganska svag hetta. Denna sort är bättre i styrka utan att vara särskilt het. Som alltid med Jalapeno kan man äta den grön, det tar ca 140 dagar till den blir röd röd). Det kan vara intressant att veta att det också finns en systersort som är gul.
Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tyska
Chilipeber / Chili-Pepper / Turkinpaprika / Hot peppers / Chili
Odling
Såtid: förkultiveras i februari-mars
Sådjup: 0,5-1 cm
Groningstid: ca 2 veckor
Lägst/optimal groningstemp: 20/30°C
Plantavstånd: ca 40-50 cm
Grobarhet lägst 80% för frökonstanta sorter
Sådden bör ha en jordtemperatur av 20-24°C. Sänk temperaturen efter uppkomst.
Odlas ungefär som den nära släktingen tomat. Den trivs bäst i en lätt, varm, lucker och välgödslad jord. Vattna rikligt. Plantorna bör duschas då och då.
Ta bort första frukten i grendelningen, så utvecklas plantorna bättre. Gallra frukterna så att de sitter på lagom avstånd så att ljus kan komma in till plantans alla delar så kan frukterna utvecklas väl.
Gallring är också viktig för att undvika risken för gråmögelangrepp. Lufta växthuset när temperaturen når 26-27°C.
Chili angrips ofta av bladlöss. Spruta med 5 % såpa eller anv. biologisk bekämpning. Annars kan man odla i stora krukor som ställs ut vid angrepp.
Tidighetsangivelser gäller för kallväxthus.