Tidig frilandsgurka som är helt bitterfri.
Utvecklingtid ca 60 dagar på friland, ca 45 dagar i växthus.
En klassisk, helt cylindrisk sort.
Frukterna är mörkgröna runtom. Längd/tjocklek 3,1:1.
Parthenokarp (självfertil).
Resistent mot mjöldagg, gurkbladmögel och motståndskraftig mot gurkmosaikvirus.
Resistenser: Px/Cca (Cca= Corynespora cassiicola Px= Powdery Mildew)
Undvik att odla parthenokarpa sorter tillsammans med öppet pollinerade sorter då frukterna kan bli missbildade.
Vetenskapligt namn
Cucumis sativus
Odla frilandsgurka
- Utsädesmängd: ca 10 frön/strm
- Såtid: från mitten av maj
- Sådjup: ca 1 cm
- Lägst/optimal jordtemperatur för groning: 18/25°C. Helst lägst ca 21°C, annars ruttnar fröet.
- Groningstid: 5-7 dagar
- Plantavstånd: 15-20 cm
- Radavstånd: ca 150 cm
- Grobarhet lägst 85%
Gurkfrö är känsligt i groningen. Var extra noga med att bereda en bra såbädd. Om det är torrt, vattna ett par dagar i förväg. Välta eller klappa jorden efter sådd. Om jorden är skorpbildande se till att jorden är lucker under hela groningstiden.
Vid förkultivering: Så gurkfrö direkt i en stor kruka, tx. kruka storlek 9. Var noga med att inte sätta plantan djupare än den stått i krukan när den planteras ut på friland eller i växthus.
Frilandsgurka bör odlas i varm och lucker jord i skyddat läge. Bladen får lätt mekaniska skador i vindutsatta lägen. Använd eventuellt marktäckning för att hålla markfukten hög efter uppkomst.
Sörj för god tillgång till näring genom hela kulturen.
Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tyska
Frilandsagurk / Druegurk / Avomaankurkku / Pickling Cucumber / Freilandgurken