Bendigo är en tjockväggig, ekologisk paprika med frisk och god smak.
Vetenskapligt namn
Capsicum annuum
Sortbeskrivning
Skördefärdig ca 140 dagar efter sådd (kallväxthus).
Tjockväggiga, 3-4 rummiga frukter, 11 cm lång, 8-9 cm tjock vid fästet.
Vikt: 250-300 g.
Först grön och fullt mogen orangeröd.
Frisk och god smak, men med låg sötma.
Medelkraftig växt.
Passar utmärkt för odling i kallväxthus.
Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tyska
Peber / Paprika / Peber / Paprika / Pepper / Paprika
Odling
Såtid: förkultiveras i februari-mars
Sådjup: 0,5-1 cm
Groningstid: ca 2 veckor
Lägst/optimal groningstemp: 20/30°C
Plantavstånd: ca 40-50 cm
Grobarhet lägst 80% för frökonstanta sorter
Sådden bör ha en jordtemperatur av 20-24°C. Sänk temperaturen efter uppkomst.
Odlas ungefär som den nära släktingen tomat. Den trivs bäst i en lätt, varm, lucker och välgödslad jord. Vattna rikligt. Plantorna bör duschas då och då.
Ta bort första frukten i grendelningen, så utvecklas plantorna bättre. Gallra frukterna så att de sitter på lagom avstånd så att ljus kan komma in till plantans alla delar så kan frukterna utvecklas väl.
Gallring är också viktig för att undvika risken för gråmögelangrepp. Lufta växthuset när temperaturen når 26-27°C.
Paprika angrips ofta av bladlöss. Spruta med 5 % såpa eller anv. biologisk bekämpning. Annars kan man odla i stora krukor som ställs ut vid angrepp.
Tidighetsangivelser gäller för kallväxthus
Produkten har blivit tillagd i varukorgen