Ekologisk mycket mild chili med fantastiskt vackra frukter.
Vetenskapligt namn
Capsicum baccatum
Sortbeskrivning
Skördefärdig ca 140 dagar efter sådd (kallväxthus).
En mycket speciell sort.
Kraftiga, lite yviga plantor som gärna bör stödas med buskstöd.
Mycket vackra nästan overkligt formade ljusröda frukter. Som omogna är de ljust gröna.
Vikt ca 30 g. Frukterna är fasta och smakar bra, men inte med hög sötma. Runt fröhuset kan en hetta märkas.
Styrka: 2000 shu på en skala 1 - 10.000 Scoville Heat Units.
Kan övervintras vid 15°C.
Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tyska
Chilipeber / Chili-Pepper / Turkinpaprika / Hot peppers / Chili
Odling
Såtid: förkultiveras i februari-mars
Sådjup: 0,5-1 cm
Groningstid: ca 2 veckor
Lägst/optimal groningstemp: 20/30°C
Plantavstånd: ca 40-50 cm
Grobarhet lägst 80% för frökonstanta sorter
Sådden bör ha en jordtemperatur av 20-24°C. Sänk temperaturen efter uppkomst.
Odlas ungefär som den nära släktingen tomat. Den trivs bäst i en lätt, varm, lucker och välgödslad jord. Vattna rikligt. Plantorna bör duschas då och då.
Ta bort första frukten i grendelningen, så utvecklas plantorna bättre. Gallra frukterna så att de sitter på lagom avstånd så att ljus kan komma in till plantans alla delar så kan frukterna utvecklas väl.
Gallring är också viktig för att undvika risken för gråmögelangrepp. Lufta växthuset när temperaturen når 26-27°C.
Chili angrips ofta av bladlöss. Spruta med 5 % såpa eller anv. biologisk bekämpning. Annars kan man odla i stora krukor som ställs ut vid angrepp.
Tidighetsangivelser gäller för kallväxthus.