Habanero Red är en mycket het chili med fruktig och aromatisk smak som ger stora frukter.
Vetenskapligt namn
Capsicum chinense
Sortbeskrivning
Styrka 10.000 shu (skala på 1-10.000 Scouville Heat Units).
Skördefärdig ca 150 dagar efter sådd (kallväxthus).
Imponerande fruktsättning med stora blanka ljusröda frukter.
Vikt i snitt 25 g. Ger rikligt med skörd.
Tunnt skal och fruktig aromatisk smak.
Kan skalas försiktigt om man vill undvika hettan.
Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tyska
Chilipeber / Chili-Pepper / Turkinpaprika / Hot peppers / Chili
Odling
Såtid: förkultiveras i februari-mars
Sådjup: 0,5-1 cm
Groningstid: ca 2 veckor
Lägst/optimal groningstemp: 20/30°C
Plantavstånd: ca 40-50 cm
Grobarhet lägst 80% för frökonstanta sorter
Sådden bör ha en jordtemperatur av 20-24°C. Sänk temperaturen efter uppkomst.
Odlas ungefär som den nära släktingen tomat. Den trivs bäst i en lätt, varm, lucker och välgödslad jord. Vattna rikligt. Plantorna bör duschas då och då.
Ta bort första frukten i grendelningen, så utvecklas plantorna bättre. Gallra frukterna så att de sitter på lagom avstånd så att ljus kan komma in till plantans alla delar så kan frukterna utvecklas väl.
Gallring är också viktig för att undvika risken för gråmögelangrepp. Lufta växthuset när temperaturen når 26-27°C.
Chili angrips ofta av bladlöss. Spruta med 5 % såpa eller anv. biologisk bekämpning. Annars kan man odla i stora krukor som ställs ut vid angrepp.
Tidighetsangivelser gäller för kallväxthus.