Türkischer Gewürzpaprika ger fylliga röda frukter på kraftiga plantor. Den är ekologisk och har mild/medium styrka.
Vetenskapligt namn
Capsicum annuum
Sortbeskrivning
Mild/medel styrka: 1500 shu (på en skala från 1-10.000)
Skördefärdig ca 115 dagar efter sådd (kallväxthus). En mycket tidig, synnerligen speciell chili, för både friland och växthus. Het för att vara en så stor frukt. Omogna frukter är gröna, mognar fylligt röda. De är tunnväggiga, vikten trots storleken bara 30 g. Ger mycket rikligt. Ganska kraftigvuxna stabila plantor. En favorit bland måttligt het chili.
Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tyska
Chilipeber / Chili-Pepper / Turkinpaprika / Hot peppers / Chili
Odling
Såtid: förkultiveras i februari-mars
Sådjup: 0,5-1 cm
Groningstid: ca 2 veckor
Lägst/optimal groningstemp: 20/30°C
Plantavstånd: ca 40-50 cm
Grobarhet lägst 80% för frökonstanta sorter
Sådden bör ha en jordtemperatur av 20-24°C. Sänk temperaturen efter uppkomst.
Odlas ungefär som den nära släktingen tomat. Den trivs bäst i en lätt, varm, lucker och välgödslad jord. Vattna rikligt. Plantorna bör duschas då och då.
Ta bort första frukten i grendelningen, så utvecklas plantorna bättre. Gallra frukterna så att de sitter på lagom avstånd så att ljus kan komma in till plantans alla delar så kan frukterna utvecklas väl.
Gallring är också viktig för att undvika risken för gråmögelangrepp. Lufta växthuset när temperaturen når 26-27°C.
Chili angrips ofta av bladlöss. Spruta med 5 % såpa eller anv. biologisk bekämpning. Annars kan man odla i stora krukor som ställs ut vid angrepp.
Tidighetsangivelser gäller för kallväxthus.