En bitterfri och motståndskraftig gurka som är ekologisk.
Vetenskapligt namn
Cucumis sativus
Sortbeskrivning
Ger en ca 35 cm lång och jämn frukt, utan tydlig ribbning.
Bra motståndskraft mot mjöldagg.
Den fungerar bättre än andra sorter vid riktigt tidig plantering (februari, möjligen även januari).
Lämplig för både första och andra plantering. Bitterfri.
Rent honlig, men kan under dåliga förhållanden utveckla någon hanblomma.
Resistens: Cca/Ccu/Px
Cca=Corynespora cassiicola
Ccu = Cladosporium cucumerinum, fläcksjuka
Px = Mjöldagg
Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tysk
Agurk / Væksthusagurk / Kasvihuonekurkku / Greenhouse Cucumber / Hausgurken
Odling
Lägst/optimal groningstemperatur: 17/28°C
Sådjup: ca 1 cm Groningstid: ca 3 dagar
Plantavstånd: 50-60 cm
Grobarhet lägst 90%
Frö av gurka har mycket lång hållbarhet. Groningsproblem beror nästan aldrig på fröproblem. Groningens snabbhet kan dock variera något beroende på fröets ålder.
Däremot är gurka en av de mest krävande kulturer man kan odla. Det gäller hela kulturen från groning till skörd.
1. Gurkfröet vill ha hög värme i jorden för att gro. Nyare sorter har högt värmebehov. Dagtemp 22-26 °C.
2. Fröet ska sås tämligen ytligt, ca 1 cm.
3. Lägg fröet platt. Stick inte ner fröet.
4. Fröet ska ha jämn och hög fuktighet som är anpassad till temperaturen. Det är lätt att dränka fröet om temperaturen är vid nedre gränsen.
Grundgödsla med t.ex. halmig hästgödsel och täck gärna jorden med t.ex. gräsklipp under odlingsperioden för jämnare fukttillgång. Om jorden är tät och syrefattig gror ej fröet. Kan bero på alltför riklig vattning. Fröet ruttnar. Gurka kräver jämn och hög fuktighet i odlingsbädden. Även plantorna bör duschas då och då, när det är varmt och soligt. Dock ej i mulet och kyligt väder.