Tanja är en delikat ekologisk gurka med tjockt skal. Behöver pollineras.
Vetenskapligt namn
Cucumis sativus
Sortbeskrivning
Utvecklingstid ca 55 dagar.
En stortaggig gurka, en s.k. slicer.
Den har mycket tjockt skal, bör skalas vid konsumtion och inte tidigare. Gör du så är den delikat.
Fördelen med det tjocka skalet är en väldigt lång hållbarhet.
Kan odlas på friland, bänk och växthus. I växthus måste du vara medveten om att den kräver pollinering och att den därför inte är lämplig att odla tillsammans med parthenocarpa sorter i växthuset.
Fruktens längd 25-35 cm.
Eftersom den sätter frö blir den ganska snabbt tjockare i centrum.
Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tyska
Salladsagurk / Salladsgurk / Avomaankurkku / Slicing Cucumber / Freilandgurken
Odling
Utsädesmängd: ca 10 frön/strm
Såtid: från mitten av maj
Sådjup: ca 1 cm
Lägst/optimal jordtemperatur för groning: 22/30°C.
Groningstid: 5-7 dagar
Plantavstånd: ca 50 cm
Radavstånd bänk/friland: 120/150 cm
1000 frön=1M= ca 21-26 g
Grobarhet lägst 85%
Gurkfrö är känsligt i groningen. Var extra noga med att bereda en bra såbädd. Om det är torrt, vattna ett par dagar i förväg. Välta eller klappa jorden efter sådd. Om jorden är skorpbildande se till att jorden är lucker under hela groningstiden.
Använd eventuellt marktäckning för att hålla markfukten hög efter uppkomst.
Sörj för god tillgång till näring genom hela kulturen.
Odla antingen öppet pollinerade sorter eller partenokarpa/självfertila sorter i ditt växthus, för att undvika att partenokarpa sorter utvecklar frön som kan bli bittra i smaken.