Mizuna är en ekologisk, snabbvuxen och omtyckt kålväxt med en mild smak.
Vetenskapligt namn
Brassica rapa Nipposinica-gruppen
Sortbeskrivning
Skördefärdig efter ca 30- 45 dagar.
Mizuna/ Kyona är mycket snabbvuxen och bör därför sås i omgångar. Men man kan också skära ner plantorna och få en bra återväxt efteråt.
Plantorna blir stora och rosettformade med långa, smala och flikiga blad.
De har ganska mild smak och kan användas t.ex. i sallad och givetvis i många asiatiska maträtter.
Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska
mizuna / mizuna / japaninkaali / Mizuna; Asian Greens
Odling
Utsädesmängd direktsådd odling hela plantor: ca 16-20 frön/strm
Såtid för utplantering: förkultiveras i april-juli
Såtid friland: juni-juli, i kruka året runt
Sådjup: 1-2 cm
Lägst/optimal groningstemperatur: 10/25°C
Groningstid: ca 5 dagar
Plantavstånd: för småblad 5-10 cm, hel planta 25-30 cm
Radavstånd: odling av hel planta ca 50 cm
1000 frön=1M= 1,5-3,5 g
Grobarhet lägst 80%