Palsternackan Aromata är ekologisk, har något gula rötter och smakar intensivt.
Vetenskapligt namn
Pastinaca sativa
Sortbeskrivning
En mycket speciell sort, med intensiv smak. Rötterna är också mer gulaktiga i skalet än normalt. Ganska starkt konisk, med tämligen bred nacke.
Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tyska
Pastinak / Pastinakk / Palsternakka / Parsnip / Pastinaken
Odling
Utsädesmängd: ca 25 frön/meter
Såtid: så snart jorden reder sig, ev. på hösten
Sådjup: 1-1,5 cm
Groningstid: ca 3 veckor
Lägst/optimal groningstemp: 5/20°C
Plantavstånd: ca 8-12 cm
Radavstånd: ca 50 cm
1000 frön=1M= ca 4-5 g
Grobarhet lägst 70%.
Fröet är mörkergroende.
Palsternacksfrö bör inte sparas, då grobarheten behålls ett eller i bästa fall två år.
Då fröet är mycket långsamtgroende är bränning av ogräset under groningstiden med gasolbrännare, nästan en förutsättning för lyckat resultat. Om inte ogräset växer sig för kraftigt, väntar man med bränningen till alldeles innan kulturen kommer upp.
Uttorkning i odlingen kan ge sprickbildning på rötterna och därmed ökad mottaglighet för rötsvampar.