Albena är en vit rädisa med mild smak.
Vetenskapligt namn
Raphanus sativus
Sortbeskrivning
Runda vita rötter med oftast lite grönt i nacken. Liten planta och litet bladverk med litet bladfäste. Mild smak.
Rädisa är lättodlad växt som kan odlas i alla typer av jordar.
För att få välutvecklade rädisor med mild smak måste tillväxten vara jämn och snabb. Mest välsmakande och spröda rädisor får man vid snabb tillväxt med god vattentillgång, t.ex. genom drivning i en drivbänk.
Vid torka bör man vattna för att undvika skarp smak. Detta kan också vara en följd av kålflugeangrepp.
Så i omgångar, med upp till ett par veckor mellan.
Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tyska
Radise / Reddik / Retiisi / Radish / Radies
Odling
Utsädesmängd: ca 60 frön/meter
Såtid bänk: februari-september
Såtid friland: så snart jorden reder sig, till mitten av augusti
Sådjup: 1-1,5 cm
Groningstid: ca 5 dagar
Lägst/optimal groningstemp: 10/25°C
Plantavstånd: 1-2 cm
Radavstånd bänk: 10-12 cm
Radavstånd friland: 15-40 cm
1000 frön=1M= 7-12 g
Grobarhet lägst 80%