Fantastiskt vackra Saragossa har tjocka blad med starka nyanser av brunrött till vinrött.
Vetenskapligt namn
Lactuca sativa Capitata-gruppen
Bataviasallat är en korsning mellan huvudsallat och isbergssallat.
ekologiskt odlat frö (demeter)
finns som normalfrö och pelleterat frö
Sortbeskrivning
Utvecklingstid ca 78 dagar, vid sådd i början av maj.
Har tjocka buckliga blad med mycket brunrött till vinrött.
Ger också ett litet slutet huvud i hjärtat.
Plantan ca 17 cm hög, plantans vidd ca 25-27 cm.
En oerhört vacker sort.
Förädlad av Kultursaat.
Pelleterat frö av denna sort kan inte jämföras med vanligt pelleterat sallatsfrö som alltid är lätt primat för snabb uppkomst och som i praktiken kan förvaras i kyla ett par år. Det primade fröet kan också bl.a. sås vid relativt höga temperaturer (>+25°C inget problem). Det pelleterade fröet av Saragossa kräver däremot en förbehandling så nära temperaturer vid +5°C, eller så nära detta som är praktiskt möjligt. Och detta i tre dagar. Utan denna förbehandling kan uppkomst så lågt som 60-70% förväntas, Fröets hållbarhet är också starkt begränsat. Frö bör inte sparas till nästa år.
Benämning på några andra språk
danska/norska/engelska/tyska
Bataviasalat / Bataviasalat / French Crisp Lettuce / Bataviasalat
Odling
Utsädesmängd direktsådd naket frö: ca 15 frön/m, pelleterat frö: ca 8-12 pellets/meter. Plantering av plantor i plugg (96/150) fungerar bäst. Ett pellets i varje plugg.
Såtid: förkultiveras mars-juli, direktsådd april-juli
Sådjup: ca 1 cm
Groningstid: ca 5-8 dagar
Lägst/optimal groningstemperatur: 5/18°C
Plantavstånd: 25-30 cm
Radavstånd: ca 50 cm
Grobarhet lägst 88% för normalfrö