En god och lite syrlig tomat med väldigt hög halt av hälsofrämjande Lykopen.
Så i vår såask och omskola sedan till kruka storlek 13
Vetenskapligt namn
Solanum lycopersicum L.
Sortbeskrivning
Skördefärdig efter ca 105-115 dagar.
Rund mycket välfärgad röd tomat med vikt ca 50 g.
Frukterna är tvårummiga.
Smaken är bra, ganska syrlig, inte med extrem sötma.
Kraftig växt.
Ca 12 frukter i klasen.
Har visat sig ha extremt innehåll av antioxidanten lykopen. Denna finns i många frukter, men allra mest i tomat. Innehållet i den mycket välfärgade röda tomaten Annamay är alltså bland de högsta överhuvud uppmätt.
Mycket tidig uppbindningssort.
Förädlad av Enza. Uppförökad av Vitalis Biologishe Zaden.
Resistenser: ToMV/Ff:1-5/Va:0/Vd:0/Fol: 0,1
GSPP (Good Seed and Plant Practices): Frö av denna sort är kontrollerat enligt ett kvalitetssystem för att undvika infektioner av Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis.
Benämning på några andra språk
danska / norska /finska / engelska / tyska
Tomat / Tomat / Runkotomaatti / Tomato / Tomaten
Odling
Såtid för odling i varmväxthus: december-februari
Såtid för odling i kallväxthus: februari-mars
Generellt sås tomat 8 veckor före utplantering
Sådjup: 0,5-1 cm
Groningstid: 7-12 dagar
Lägsta groningstemperatur: ca 20°C
Optimal groningstemperatur: 22-25°C
Vid sådd bör man hålla 22-25°C även om en del äldre sorter klarar att gro vid lägre jordtemperatur.
Vid uppdragningen sänks gradvis temperaturen till 18°C.
Plantavstånd: ca 25-45 cm
Radavstånd: ca 40 cm i dubbelrad
Grobarhet lägst 88% för hybrider
Notera att denna sort ska tjuvas. En regelbunden tjuvning och skakning av plantan förbättrar och gör pollineringen enhetligare.
Det har blivit vanligare att tomat drabbas av sammetsfläcksjuka. Vill man vara säker på att undvika detta bör man odla resistenta sorter. Men att hålla ventilering god och inte låta det bli hög fukt runt plantan är också viktigt.
Avblada i tid.