Perlati är en ekologisk, tidig körsbärstomat med väldigt hög sötma.
Så i vår såask och omskola sedan till kruka storlek 13
Vetenskapligt namn
Solanum lycopersicum L.
Sortbeskrivning
Skördefärdig efter ca 103 dagar.
En mycket tidig sort som ger runda röda blanka frukter med vikt ca 20 g.
Växtsättet är mycket kraftigt.
Smakmässigt är sorten en av de med högst sötma och viss karaktäristisk arom.
Förädlad av Enza.
Resistens: ToMV/Ff:1-5/Va:0/Vd:0/Fol:0,1
GSPP (Good Seed and Plant Practices): Frö av denna sort är kontrollerat enligt ett kvalitetssystem för att undvika infektioner av Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis.
Benämning på några andra språk
danska / norska / finska / engelska / tyska
Cherry-tomat / Tomat / Kirsikkatomaatti / Tomato / Tomaten
Odling
Såtid för odling i varmväxthus: december-februari
Såtid för odling i kallväxthus: februari-mars
Generellt sås tomat 8 veckor före utplantering
Sådjup: 0,5-1 cm
Groningstid: 7-12 dagar
Lägsta groningstemperatur: ca 20°C
Optimal groningstemperatur: 22-25°C
Vid sådd bör man hålla 22-25°C även om en del äldre sorter klarar att gro vid lägre jordtemperatur.
Vid uppdragningen sänks gradvis temperaturen till 18°C.
Plantavstånd: ca 25-45 cm
Radavstånd: ca 40 cm i dubbelrad
Grobarhet lägst 88% för hybrider
Notera att denna sort ska tjuvas.
En regelbunden tjuvning och skakning av plantan förbättrar och gör pollineringen enhetligare.
Det har blivit vanligare att tomat drabbas av sammetsfläcksjuka. Vill man vara säker på att undvika detta bör man odla resistenta sorter. Men att hålla ventilering god och inte låta det bli hög fukt runt plantan är också viktigt. Avblada i tid.