Ancoma är en vitkål perfekt för mjölksyrning, sallad och kåldolmar.
Vetenskapligt namn
Brassica oleracea var. alba
Sortbeskrivning
Skördefärdig ca 120 dagar efter utplantering.
Ancoma är en plattrund, sen höstsort avsedd för mjölksyrning, sallad och kåldolmar.
Den är inte svår att syra trots att det är en sort som också kan lagras.
Den är mycket tunnbladig.
Stocken är ca 10 cm lång, 4 cm tjock.
En frisk sort.
Vikt mellan 3-6 kg om ca 2,5-3,5 pl./kvm planteras.
Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tyska
Hvidkål / Hvitkål / Keräkaali / White Cabbage / Weißkohl
Odling
Utsädesmängd direktsådd: 15-20 frön/kvm eller ca 10 frön/strm
Såtid förkultivering: mars-början av juni
Såtid direktsådd: april-början av juni
Sådjup: 1-2 cm
Lägst/optimal groningstemperatur: 12/25°C
Groningstid: ca 4-7 dagar
Plantavstånd: ca 50 cm
Radavstånd: ca 70 cm
1000 frön=1M= 2,7-7,0 g