Störbrytbönan Isabel mognar tidigt och ger hög skörd.
Skördefärdig efter ca 60 dagar vid odling i kallväxthus.
De flesta störbönor ger mycket långa baljor, som kan vara lite svåra att sälja. Isabel är en sort med korta, 13-15 cm långa, mellangröna, i änden sabelformade baljor. Tjocklek 9-11 mm. Den är också tidig i mognad.
Hög skördenivå.
Smakar mycket bra.
Resistent mot mosaikvirus, V1.
Vetenskapligt namn
Phaseolus vulgaris
Odla störbönor
- Utsädesmängd: ca 15 frön/strm
- Radavstånd: 50-60 cm
- Plantavstånd: ca 10-12 cm
- Planthöjd: ca 2-3 m, stöd krävs
- Lägsta groningstemp: för säker groning med obetat frö bör jordtemperaturen dock vara lägst 16°C.
- Såtid: början av juni (viktigt! bönfrö måste sås i varm jord), när all risk för frost är över.
- Sådjup: 3-5 cm
- Groningstid: 7-10 dagar
- 1000 frön = ca 240 g
- Grobarhet lägst 80%
Blötlägg ej bönor, de ruttnar, lägg hellre mellan fuktigt papper/handduk ett dygn, och så direkt.
Vi rekommenderar bönsådd på 3-5 cm djup. Djupare blir det för kallt, grundare äts fröet gärna upp. Värm jorden med täckning (fiber/halm) en vecka före sådd, om våren är kall.
Allt fler förkultiverar bönor. Men var försiktig. Man vattnar lätt för mycket och då ruttnar fröet. Måste sättas ut inom två veckor.
Odla störböna antingen med ca 3-4 plantor runt en stör eller längs ett glesmaskigt nät spänt mellan störar. Man kan också göra en teepee-form av t.ex. bambukäppar, med ett större antal frön runt.
Bönplantors rotsystem är relativt ytligt, kan behöva vattnas vid torka.
Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tyska
Stangbønne / Stangbønne / Salkopapu / Climbing French Beans / Stangenbohnen