Stanley är en stabil brytböna med framträdande bönsmak.
Vetenskapligt namn
Phaseolus vulgaris
Sortbeskrivning
Nyförädlad sort.
Skördefärdig efter ca 58 dagar vid sådd i slutet av maj.
Mellangrön brytböna, slank och rak, ca 13 cm lång och i medeltal 8 mm i diameter. Medelvikt är knappt 10 gram per balja, vilket innebär att den är väl fylld inuti. Ingen tendens till trådighet. Ca 25 baljor per planta.
Starkare bönsmak än flertalet sorter.
Plantan är skapligt stabil och kräver normalt ingen kupning.
Vitt frö.
Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tyska
Buskbønne / Brekkbønne / Taittopapu / Dwarf Beans / Buschbohnen
Odling
Utsädesmängd: ca 15 frön/strm
Radavstånd: 50-60 cm
Plantavstånd: ca 10-12 cm
Planthöjd: ca 45 cm
Lägsta groningstemp: för säker groning med obetat frö bör jordtemperaturen dock vara lägst 16°C.
Såtid: början av juni (viktigt! bönfrö måste sås i varm jord), när all risk för frost är över.
Sådjup: 3-5 cm
Groningstid: 7-10 dagar
1000 frön = 1M = ca 220 g
Grobarhet lägst 80%
Småfröiga sorter ger slanka baljor av Haricot Vert typ. Men lägg märke till att de kräver lite högre marktemperatur för att gro bra!
Vitt frö.
Blötlägg ej bönor, de ruttnar, lägg hellre mellan fuktigt papper/handduk ett dygn, och så direkt.
Vi rekommenderar bönsådd på 3-5 cm djup. Djupare blir det för kallt, grundare äts fröet gärna upp.
Värm jorden med täckning (fiber/halm) en vecka före sådd, om våren är kall.
Allt fler förkultiverar bönor. Men var försiktig. Man vattnar lätt för mycket och då ruttnar fröet. Måste sättas ut inom två veckor.