Ekologiska Somborckina är mörkt röd med svag hetta.
Vetenskapligt namn
Capsicum annuum
Sortbeskrivning
Styrka 2000 shu som färsk (skala 1 - 10.000)
Skördefärdig efter ca 130 dagar.
Koniska frukter, 6-8 cm långa och ca 5 cm vid fästet.
Ganska stor variation i storlek från planta till planta.
Den blir mörkt röd som mogen.
Denna sort från Kosovo har en svag hetta längs fröfästet, i övrigt är den mild och mycket aromatiskt. Det aromatiska fruktköttet har en viss likhet med det hos Jalapeno, fast frukten är betydligt större.
En alldeles lagom het sort för oss som har svårt med riktigt stark Chili. Tjockväggig. Bra till inläggnaing. Amatörlistad. Vackert med flera färger på busken.
Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tyska
Chilipeber / Chili-Pepper / Turkinpaprika / Hot peppers / Chili
Odling
Såtid: förkultiveras i februari-mars
Sådjup: 0,5-1 cm
Groningstid: ca 2 veckor
Lägst/optimal groningstemp: 20/30°C
Plantavstånd: ca 40-50 cm
Grobarhet lägst 80% för frökonstanta sorter
Sådden bör ha en jordtemperatur av 20-24°C. Sänk temperaturen efter uppkomst.
Odlas ungefär som den nära släktingen tomat. Den trivs bäst i en lätt, varm, lucker och välgödslad jord. Vattna rikligt. Plantorna bör duschas då och då.
Ta bort första frukten i grendelningen, så utvecklas plantorna bättre. Gallra frukterna så att de sitter på lagom avstånd så att ljus kan komma in till plantans alla delar så kan frukterna utvecklas väl.
Gallring är också viktig för att undvika risken för gråmögelangrepp. Lufta växthuset när temperaturen når 26-27°C.
Chili angrips ofta av bladlöss. Spruta med 5 % såpa eller anv. biologisk bekämpning. Annars kan man odla i stora krukor som ställs ut vid angrepp.
Tidighetsangivelser gäller för kallväxthus.