Kapkrusbäret Samba är köldtålig och smakar otroligt gott.
Vetenskapligt namn
Physalis peruviana
Sortbeskrivning
Skördefärdig efter ca 160 dagar.
En buskig växt som i växthus blir 60-150 m hög och ca. 150-200 cm bred.
Frukten blir 1,5-2 cm. Ljus gul frukt som ätas färsk eller användas till marmelad.
Det tar lite tid för växten att komma upp i produktion. Är den sådd i mars, ger den som mest i oktober. Den är dock mycket mer köldtålig än tomat och paprika, så kyliga nätter är inte negativa. Den tål inte frost, men eftersom plantorna har en så stor bladmassa som håller värme, kan större delen av plantan överleva lätta froster i växthuset.
Ger stor skörd i växthus, men kan även ge skörd i kruka på skyddad plats utomhus.
I motsats till gyllenbär sitter frukten mycket hårt på plantan. Frukten är otroligt god att äta direkt, syrlig och fruktig. Passar också väl till söta efterrätter.
Tar du in frukterna i huset sprider sig en underbar frisk doft.
Frukterna håller länge efter skörd.
Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tyska
Ananaskirsebaer / Ananaskirstbær / Ananaskirsikka / Goldenberry / Ananaskirsche
Odling
Såtid: 8-10 veckor före utplantering
Sådjup: 0,5-1 cm
Groningstid: ca 2-4 veckor
Plantavstånd: ca 80 cm