Kapkrusbäret Samba är köldtålig och smakar otroligt gott.
Skördefärdig efter ca 160 dagar.
En buskig växt som i växthus blir 60-150 m hög och ca. 150 cm bred. Kan behöva stöd eller uppbindning.
Kan med fördel beskäras för att frukterna ska mogna snabbare.
Frukten blir 2-3 cm. Gyllenegul frukt som äts färsk eller används till marmelad.
Det tar lite tid för växten att komma upp i produktion. Även sådd i mars, ger den som mest i september-oktober. Den är dock mycket mer köldtålig än tomat och paprika, så kyliga nätter är inte negativa.
Den tål inte frost, men eftersom plantorna har en så stor bladmassa som håller värme, kan större delen av plantan överleva lätta froster i växthuset.
Ger stor skörd i växthus, men kan även ge skörd i kruka på skyddad plats utomhus.
I motsats till gyllenbär sitter frukten mycket hårt på plantan. Frukten är otroligt god att äta direkt, syrlig och fruktig. Passar också väl till söta efterrätter.
Tar du in frukterna i huset sprider sig en underbar frisk doft.
Vetenskapligt namn
Physalis peruviana
Odla kapkrusbär
- Såtid: 8-10 veckor före utplantering
- Sådjup: 0,5-1 cm
- Groningstid: ca 2-4 veckor
- Plantavstånd: ca 80 cm
Enklaste rådet att behandla Physalis som tomat, chili, och paprika. Jämn värme omkring 20 - 25℃, regelbunden gödsling och vatten.
Toppas plantorna vid omplantering utvecklas fler grenar som ger fler bär.
Benämning på några andra språk
danska/norska/finska/engelska/tyska
Ananaskirsebaer / Ananaskirstbær / Ananaskirsikka / Goldenberry / Ananaskirsche